Aten i Grekland

Plaka - Den gamla delen av Aten

Området och den stadsdel i Aten som även kallas på Plaka anses vara Atens historiska hjärta. Det är Atens äldsta område som fortfarande är bebott. I Plaka hittar man de hus i Aten som byggdes innan den osmaniska perioden på 1200-talet och som därför är de äldsta husen i Aten.

I Plaka idag kan man njuta av grekisk konst, fina skulpturer, restauranger, mysiga caféer och givetvis grekiska souvenirbutiker. De små gatorna bjuder på en härlig atmosfär med gamla fina hus, samtidigt som det är något kommersiellt. De flesta hus i Plaka går att hyra eller köpa på ett eller annat vis. Däremot är husen så kallat k-märkta vilket innebär att de inte får förändras eller ärvas. Dessa bestämmelser gör att Plaka behåller en gammal känsla av Aten som sägs ha varit en väldigt vacker stad en gång i tiden.


Plaka i Aten, Grekland

Dagarna i Plaka kantas av hantverkare och konstnärer som vill få sina alster både uppvisade och sålda. Längs med gågatornas kullerstenar finns det en hel del kaféer som serverar utsökta grekiska läckerheter. Ett stopp på ett kafé för att njuta av den greiska atmosfären är ett måste.
När kvällen börjar nalkas byter Plaka däremot skepnad. Då dukas det fram småbord med rutiga dukar och levande ljus på gågatorna , torg och takterasser. På någon av de många restaurangerna äter man väldigt gott samtidigt dom man njuter av Akropolisklippan i bakgrunden.
Plaka är utan tvekan det mest populära turisområdet i Aten.